2016 Event Day Schedule:
|10:15 am||Oregon Albacore Commission Film: Savor the Pride of the Fleet||12 minutes||Theater|
|10:30 am||Build a Tuna Activity||20 minutes||Theater|
|10:30 am||Otter Feed||15 minutes||Otter Exhibit|
|11:00 am||Sea Lion Feed||15 minutes||Pinniped Exhibit|
|11:15 am||Ocean Bingo Activity||25 minutes||Theater|
|11:30 am||Pelican Presentation||15 minutes||Passages of the Deep Stage|
|11:45 am||Tuna Length Activity||15 minutes||Theater|
|12:00 pm||Vulture Chat||15 minutes||Vulture Exhibit|
|12:15 pm||Oregon Albacore Commission Film: Savor the Pride of the Fleet||12 minutes||Theater|
|12:30 pm||Behind the Scenes Tour **Additional Fee Required||1 hour||Behind the Scenes|
|12:30 pm||Build a Tuna Activity||20 minutes||Theater|
|1:00 pm||Otter Feed||15 minutes||Otter Exhibit|
|1:15 pm||Ocean Bingo Activity||25 minutes||Theater|
|1:30 pm||Oregon Kelp Forest Dive||15 minutes||Coastal Waters Gallery|
|1:45 pm||Tuna Length Activity||15 minutes||Theater|
|2:00 pm||Pelican Presentation||15 minutes||Passages of the Deep Stage|
|2:15 pm||Oregon Albacore Commission Film: Savor the Pride of the Fleet||12 minutes||Theater|
|2:30 pm||Seabird Aviary Feed||15 minutes||Aviary|
|2:30 pm||Build a Tuna Activity||20 minutes||Theater|
|2:45 pm||Oregon Kelp Forest Dive||15 minutes||Coastal Waters Gallery|
|3:00 pm||Sea Lion Feed||15 minutes||Pinniped Exhibit|
|3:15 pm||Ocean Bingo Activity||25 minutes||Theater|
|3:30 pm||Otter Feed||15 minutes||Otter Exhibit|
|3:45 pm||Tuna Length Activity||15 minutes||Theater|
|4:15 pm||Oregon Albacore Commission Film: Savor the Pride of the Fleet||12 minutes||Theater|
|4:30 pm||Build a Tuna Activity||20 minutes||Theater|
|5:00 pm||Raffle||10 minutes||Lobby|
Sea Lions That Recycle, “Better Bags” and More at World Oceans Day
Newport, Oregon—With dour reports on the extent and severity of plastic pollution in our oceans almost as abundant as the waste itself, it’s easy to feel discouraged. But on World Oceans Day at the Oregon Coast Aquarium, the focus will be on not just the problem but also on practical, everyday solutions.
Recycling, for instance, is one practice all of us can take part in—including sea lions. Last year, Max the sea lion delighted visitors by properly disposing of a plastic soda bottle on exhibit, and this year he’s eager to live up to that recycling slogan, “Once Is Not Enough”, by showing off how good he’s gotten at it.
By promoting responsible use and disposal of plastic to Aquarium visitors, Max and Aquarium staff will highlight the 2016 World Oceans Day theme, “Healthy Oceans, Healthy Planet”. The goal is to call attention to the ocean’s inextricable link to the well-being of our planet, and how stopping plastic pollution benefits the world’s largest ecosystem—from plankton to people.
To illustrate the concept of reducing plastic consumption, visitors are encouraged to take the Better Bag Challenge by pledging to avoid disposable bags for at least one year. The first 1,000 pledgers will receive a free Aquarium tote bag sporting the slogan, “This Bag Saves Sea Turtles”.
At the Aquarium, staff, volunteers and even animals—Max included—will go above and beyond to make the June 25th event extra special for Aquarium visitors. The annual event is celebrated by organizations across the globe to promote understanding and stewardship of the ocean.
“Really, every day at the Oregon Coast Aquarium is World Oceans Day, as the oceans are truly the heart of our planet,” said Wendy Spaulding, Education Programs Coordinator at the Aquarium. “But on this one day each year, we pull out all of the stops to celebrate the wonder and incredible value of our oceans. Through a large variety of family-friendly activities and presentations, we spotlight the vital role our oceans play for our planet, and how we can all help to protect the ocean we share.”
A scientist will dissect a mako shark (Isurus oxyrinchus) and large salmon shark (Lamna ditropis) to help visitors understand these powerful ocean predators better than ever before.
The squeamish may prefer to sample seaweed pickles during an Edible Ocean Demonstration, chat with divers as they swim with sharks in Passages of the Deep or embark on a scavenger hunt to win Aquarium treasures, including sleepovers, animal paintings and a chance to smooch a pinniped!
World Oceans Day activities are free with Aquarium admission and advance registration is not required. For more information visit aquarium.org or call 541-867-FISH.
Schedule of Events:
|10:30am||Sea Otter Feed||15 minutes||Sea Otter Exhibit|
|10:30am||Mako Shark Dissection||45 minutes||Passages of the Deep Courtyard|
|11:00am||Sea Lion Feed- Max Recycling!||15 minutes||Pinniped Exhibit|
|11:15am||Passages of the Deep Open Sea Dive Presentation||30 minutes||Passages of the Deep|
|11:30am||Pelican Presentation||15 minutes||Passages of the Deep Courtyard|
|12:00pm||Vulture Chat||15 minutes||Vulture Exhibit|
|12:00pm||Passages of the Deep Open Sea Dive Presentation||30 minutes||Passages of the Deep|
|1:00pm||Sea Otter Feed||15 minutes||Sea Otter Exhibit|
|1:15pm||Edible Ocean Demo||30 minutes||Classroom|
|1:30pm||Oregon Kelp Forest Dive Presentation||15 minutes||Coastal Waters|
|2:00pm||Pelican Presentation||15 minutes||Passages of the Deep Courtyard|
|2:15pm||Pinniped Power! Interactive Theater Program||30 minutes||Theater|
|2:30pm||Aviary Feed||15 minutes||Sea Bird Aviary|
|2:45pm||Oregon Kelp Forest Dive Presentation||15 minutes||Coastal Waters|
|3:00pm||Sea Lion Feed- Max Recycling!||15 minutes||Pinniped Exhibit|
|3:15pm||Salmon Shark Dissection||1 hour||Passages of the Deep Courtyard|
|3:30pm||Otter Feed||15 minutes||Sea Otter Exhibit|
|4:00pm||Oregon Kelp Forest Dive Presentation||15 minutes||Coastal Waters|
|4:15pm||Edible Ocean Demo||30 minutes||Classroom|